Goed omgaan met geld

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat Nederlanders gemiddeld €20.400 per persoon op de bank hebben staan. Toch spaart lang niet iedereen voldoende: 15% van de huishoudens heeft namelijk geen spaargeld en nog eens 20% heeft minder dan €2.000. Alleenstaanden hebben over het algemeen een lager spaarsaldo dan mensen uit een meerpersoonshuishouden zonder kinderen. Een goede vuistregel die door het Nibud wordt voorgesteld is 10% van je inkomen per maand te sparen.

Iedereen weet dat leren sparen belangrijk is, maar slechts weinig mensen slagen er in consequent geld opzij te zetten. Je hebt discipline nodig om vooruit te denken in plaats van enkel aandacht te vestigen op korte termijn.

“Too many people spend money they haven’t earned, to buy things they don’t want, to impress people they don’t like” – Will Rogers

Goed omgaan met geld betekent dat je je geld gebruikt om er zoveel mogelijk uit te halen. Dat betekent niet dat je ontzettend veel spullen koopt of dat je heel rijk moet zijn. Het betekent vooral dat je je geld gebruikt als gereedschap om meer vrijheid, blijheid en betekenis te ervaren.

Denk bijvoorbeeld aan minder geld uitgeven dan er binnenkomt en kritisch te kijken naar jouw maandelijkse uitgaven. Laat je niet beetnemen door materialisme. Je hebt veel minder nodig dan je denkt!

Hoe kun je het beste leren sparen? Hoe spaar je het snelst?

Sparen an sich kan iedereen en is echt niet zo ingewikkeld. Het is net een beetje als afvallen. De eerste paar weken gaat het top en vliegen de kilo’s eraf, en dus het spaargeld eraan. Maar volhouden… dat is een stuk lastiger.

  • Verzin een spaarvorm die je leuk vind. Spaar bijvoorbeeld met een bingokaart. Streep iedere week een bedrag dat je spaart weg.
  • Open een spaarrekening bij een andere bank. Dit maakt het terugstorten wat lastiger.
  • Geef salarisverhoging niet uit. Je bent nu toch nog niet gewend aan dat geld. En dit geldt ook voor extraatjes.
  • Spaar meteen nadat je salaris binnen is gekomen, want aan het einde van de maand is er nooit geld over.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Door jezelf alle leuke dingen in je leven te ontzeggen omdat je eigenlijk moet sparen, ga je een hekel krijgen aan sparen. Het moet wel leuk blijven.
  • Verzin een doel. Logisch toch?

 

Het leukste is om te sparen zonder dat je het door hebt. Ga bijvoorbeeld zegels sparen bij de supermarkt. Klinkt suf, maar is wel een ideale manier om geld te sparen voor later gebruik én je krijgt meer ‘rente’ dan bij je bank: 4%! Zet weggevallen uitgaven weg. Stop je met roken, of hoeft je kind niet meer naar het kinderdagverblijf omdat hij/zij naar school gaat? Zet dat geld vanaf dit moment op je spaarrekening.

Wil jij je spaarrekening aanvullen met wat extra werk? Bij ons kun je werken in de avonduren en weekend. Bijvoorbeeld naast je studie. Bekijk hier onze vacatures.

 

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!