Tips voor het schrijven van een goed CV

Het woord curriculum vitae (cv) is Latijn voor levensloop. Je werkervaring, opleidingen, cursussen en andere relevante zaken omtrent je loopbaan staan op je cv. Aan de hand van je cv kan een werkgever zien of jij, gebaseerd op je samenvatting van je loopbaan, past bij de organisatie en functie waarop je solliciteert. Het is belangrijk dat een cv opvalt, omdat werkgevers heel veel dezelfde soort cv’s ontvangen. Hoe schrijf je een opvallend cv? Wij geven je 7 tips.

1. Zorg dat de inhoud klopt

Zorg dat alles wat in een cv hoort te zitten er inzit en dat het overzichtelijk is. In een goed cv staan in ieder geval je persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaring, vaardigheden en je hobby’s en/of sport.

2. Digitaliseer je cv

Je solliciteert digitaal. Je cv is een bestand wat je mailt naar de ontvanger. Zorg dat je contactinformatie snel toegankelijk is. Zorg dat je e-mail, LinkedIn profiel en andere social media accounts die gezien mogen worden door de werkgever en bijvoorbeeld website voorzien zijn van een hyperlink. Er kan dan met één klik gereageerd worden op je cv of snel gekeken worden naar je social media accounts. Maak het de lezer makkelijk.

3. Wees creatief

Per dag ziet een werkgever, recruiter of hr professional een heleboel cv’s. Door creatief te zijn, kun je ervoor zorgen dat je cv eruit springt. Kleur de tussenkopjes in de huiskleur van de organisatie, bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat het cv overzichtelijk blijft en niet langer wordt dan maximaal 2 pagina’s.

4. Blijf zakelijk

Een creatief cv kan prima gecombineerd worden met een zakelijke insteek. Onthoud dat je je cv gebruikt om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. Door professioneel te blijven, vergroot je de kans om uitgenodigd te worden.

5. Korte profielschets

Op de eerst pagina kun je een korte profielschets schrijven. Schrijf in drie zinnen wie je bent op professioneel gebied. Gebruik hiervoor steekwoorden die relevant zijn voor de functie. De lezer van je cv ziet in één oogopslag wie je bent op professioneel gebied. Dit kan in je voordeel werken.

6. Relevante werkervaring

Schrijf alleen de werkervaring op die relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Wordt er gevraagd om bepaalde vaardigheden in de vacature? Bedenk goed of je die competenties hebt ingezet of ontwikkeld bij vorige banen. Schrijf specifiek op van en tot wanneer je ergens hebt gewerkt. Schrijf je taken en verantwoordelijkheden per functie beknopt op. Noem je laatste of huidige baan als eerste, en je eerste baan als laatste.

7. Vaardigheden

Hieronder vallen de dingen die je kunt die relevant kunnen zijn voor een functie. Zoals het gebruik van specifieke administratieve programma’s, maar ook welke competenties je hebt gehaald na het deelnemen van een bepaalde cursus.

Nu je een goed CV hebt gemaakt kun je deze direct gebruiken. Bekijk hier onze vacatures!

 

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!