Voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Hoera, je bent uitgenodigd voor de functie waar je op hebt gesolliciteerd! Maar wat nu? Hoe kun je je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Hoe kun je jouw kans om aangenomen te worden vergroten? Lees hier hoe je goed voorbereid een gesprek in gaat. Succes!

Weet met wie je in gesprek gaat

Je hebt de uitnodiging gekregen om op gesprek te komen. In die uitnodiging staat met wie je het gesprek hebt. Onderzoek met wie je het gesprek hebt. Gebruik Google, LinkedIn of andere (social) kanalen om uit te zoeken wie er tegenover je zit. Als je ze al eens gezien hebt op internet, maakt ze gelijk menselijker. Dit kan ervoor zorgen dat je kalmer het gesprek ingaat. Bovendien weet je ook ongeveer hoe je tegen ze kunt spreken.

Wat heb je gezegd?

Lees de vacature waarop je gesolliciteerd nog eens grondig door: vooral waar de functie-eisen worden genoemd. Pak je brief erbij en lees goed na wat je precies hebt gezegd in je brief en welke voorbeelden je hebt gebruikt om je vaardigheden te onderbouwen.

Maak inzichtelijk wat je kunt

Bij sollicitatiegesprekken wordt er vaak gevraagd naar bewijs van behaalde prestaties. Maak inzichtelijk wat je kunt, heb bereikt en hoe je dit hebt gedaan. Zorg dat je dit aan de hand van voorbeelden kunt onderbouwen. Jij weet wat je hebt gedaan en wat je kunt, zorg dat je dit ook kan vertellen aan de persoon tegenover je. Wees overtuigend.

Schrijf vragen op

Doe goed onderzoek naar het bedrijf en de functie en schrijf vragen op die in je opkomen. Een sollicitatiegesprek is een gesprek. Dat betekent niet dat jij daar zit om alleen maar vragen te beantwoorden. Jij mag ook vragen stellen die jij wil weten. Vraag bijvoorbeeld naar wat zij van jou verwachten, wat je dagelijkse werkzaamheden zijn en of doorgroeien een optie is.

Wees representatief

Een sollicitatiegesprek is een formele interactie. Kleed je naar de situatie. Probeer te ontdekken wat de dresscode is van het bedrijf en pas je kleding daarop aan. Probeer goed in te schatten wat passend is bij de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Zorg voor verzorgde kleding en let ook op de kleine dingen. Geen afgebladderde nagellak, schone nagels en probeer sigaretten- en /of koffiegeur te vermijden.

Kom op tijd

Zorg dat je op tijd bent. Het maakt niet uit wat er onderweg gebeurt, het is onacceptabel om te laat te komen. Plan de route naar waar het gesprek plaatsvindt. Doe een testrit om te kijken hoe lang je onderweg bent naar de locatie en tel daar 15 tot 30 minuten bij op de dag van de sollicitatie. Dit zorgt ervoor dat je ongeveer 10 minuten te vroeg bent.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!